امروزه داشتن کارت بانکی برای همه افراد ضروری است و با وجود مشکلات فراوانی که در حمل و نقل پول نقد وجود دارد، تمامی افراد در تمامی ردههای سنی، نیازمند داشتن کارت عابر هستند. داشتن یک حساب بانکی و استفاده از کارت عابر، از حداقل استانداردهای یک زندگی مدرن است، زیرا علاوه بر خطراتی که حمل و نقل وجه نقد به همراه دارد، بسیاری از فروشگاهها و مراکز تجاری نیز از دریافت وجه نقد خودداری میکنند.
با رشد روزافزون فروشگاهها و مراکز خرید اینترنتی و لزوم برخورداری افراد از حق پرداخت الکترونیکی، بسیاری از بانکها امکان افتتاح حساب و دریافت کارت عابر را برای اتباع و افراد زیر سن قانونی نیز فراهم کردهاند، ولی متاسفانه شرایط افتتاح حساب برای افراد ایرانی زیر سن قانونی و اتباع خارجی کمی دشوار بوده و این افراد مطابق ضوابط و شرایط خاصی، میتوانند کارت عابربانک دریافت کنند.
با وجود اقدامات بانک مرکزی کشور، هنوز هم مشکلات فراوانی در راستای افتتاح حساب بانکی و دریافت کارت عابر بانک، برای پناهندگان و اتباع خارجی وجود دارد. در این مقاله قصد داریم تا با بررسی شرایط دریافت کارت بانکی برای اتباع و معرفی بانکهایی که به اتباع کارت عابر میدهند، شما اتباع عزیز را در حل این مشکلات یاری کنیم؛ ما را تا پایان همراهی کنید.
شرایط دریافت کارت بانکی برای اتباع
امکان افتتاح حساب بانکی برای اتباع خارجی در روزهای اول حضورشان در کشور وجود نداشت و این موضوع یکی از چالشهای بزرگ حقوقی این عزیزان در کشور بود. به مرور زمان، بسیاری از موسسات مالی و بانکها مطابق ضوابط خاصی، شرایط دریافت کارت عابر را برای اتباع و پناهندگان فراهم نموده و به این چالش بزرگ خاتمه بخشیدند، این شرایط به شرح زیر است:
مطابق ماده 14 الحاقی آیین نامه اجرایی مبارزه با پولشویی و مفاسد اقتصادی، تمامی بانکها و موسسات مالی و اعتباری، تنها برای اتباع خارجی دارای کد فراگیر اتباع، حق افتتاح حساب و صدور کارت عابربانک را دارند. این کد یک شناسه دوازده رقمی است که بر روی کارت آمایش اتباع خارجی ثبت میشود.
مهاجرینی که قصد دریافت این کارت را دارند، میتوانند با در دست داشتن گذرنامه به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و اقدامات اولیه را انجام دهند.
اشخاص حقوقی خارجی و شرکتهای بینالمللی (به جز نمایندگیهای انحصاری)، پس از ثبت شرکت و اخذ کد اقتصادی، قادر به افتتاح حساب خواهند بود. این دستورات مطبق ماده دوم آیین نامه اجرایی مبارزه با پولشویی است.
اشخاص حقیقی برای افتتاح حساب و دریافت کارت عابر، باید حداقل 18 سال داشته باشند.
مطابق ماده 7 قوانین صدور کارت بانکی که در سال 1399 تصویب شده است، اشخاص زیر واجد شرایط دریافت کارت عابر نیستند:
اشخاص حقیقی خارجی که مدارک معتبری هنگام افتتاح حساب ارائه نمیدهند.
اتباع خارجی که مطابق دستور مقامات قضایی، منع دریافت خدمات مالی و اعتباری را دارند.
شخص حقیقی فاقد هویت ثبتی یا شخصی که به هر دلیلی گواهی احراز هویت وی باطل شده است (کد ارائه شده مربوط به شخص ثالثی بوده یا کد فرد به دلیل فوت ابطال شده باشد).
شخصی که حق اقامت وی در محدوده جغرافیایی خاصی باشد (برای مثال صرفا حق زندگی در یک شهر یا استان معین را داشته باشد).
شخص حقیقی که شناسه شهاب نداشته باشد.
شخصی حقیقی که از پذیرش تعهدات خودداری کند.
تبعه خارجی که نتواند مدارک شناسایی معتبری نظیر گذرنامه و کارت آمایش را به بانک مربوطه ارائه دهد.
کدام بانک به اتباع کارت عابر میدهد
در حال حاضر بیشتر بانکهای کشور و بسیاری از موسسات مالی و اعتباری، امکان افتتاح حساب و دریافت کارت عابر را برای اتباع خارجی فراهم کردهاند، ام هنوز برخی از بانکها و موسسات، تمایلی به ارائه این خدمات به اتباع خارجی ندارند. شما پناهندگان و اتباع خارجی عزیز، اگر مدارک لازم و شرایط مورد نیاز برای افتتاح حساب و دریافت کارت عابر را دارید، میتوانید به بانکها و موسسات مالی و اعتباری زیر مراجعه کنید:
بانک تجارت
بانک صادرات
بانک سپه
بانک پارسیان
بانک سامان
پست بانک
موسسه مالی و اعتباری ملل
تمامی بانکهای نام برده شده در فهرست بالا، ممکن است در یک بازه زمانی خاص مطابق با شرایط و سیاستهای مالی، از افتتاح حساب برای اتباع خارجی خودداری کرده و پس از گذشت مدتی کوتاه، مجددا اقدام به ارائه خدمات برای این عزیزان کنند.