پرایس اکشن یک روش معاملاتی (ترید) و شامل آنالیز ویژگیها و مشخصههای تغییر قیمت سهام در مرور زمان است. این روش یک استراتژی معاملات سیستماتیک است که به تریدر امکان تصمیم گیری بر اساس تغییرات قیمتی اخیر و فعلی را با اتکای کمتر به اندیکاتورهای تکنیکال میدهد.
روش پرایس اکشن، یک راه حل محبوب میان تریدرهایی است که ترجیح میدهند مستقیماً با تحلیل سابقه قیمتها و ارزیابی روند احتمالی آن معامله کنند. در این مقاله، مفهوم، تعریف، اصول، معایب و مزایا و تکنیکهای پرایس اکشن را بررسی میکنیم.
مفهوم و تعریف پرایس اکشن
پرایس اکشن (price action)، ویژگیهای حرکت یک سهام یا بازار را تشریح میکند. این حرکات اغلب با توجه به تغییرات قیمتی گذشته تحلیل میشوند. در واقع میتوان گفت که روش ترید پرایس اکشن یک استراتژی ترید سیستماتیک است که از ابزار آنالیز تکنیکال و سابقه قیمتهای اخیر بهره میگیرد و تریدرها با توجه به سناریوی داده شده، تصمیم گیری میکنند. تریدرهای متکی بر پرایس اکشن، پوزیشنهای معاملاتی خود را مطابق با آنالیز سوژه، فرضیات رفتاری و وضعیت روانشناختی باز میکنند.
اصول اصلی پرایس اکشن
معامله پرایس اکشن دارای اصولی است که چند مورد از آنها را نام میبریم:
-
آنالیز پرایس اکشن
آنالیز یا تجزیه و تحلیل پرایس اکشن به ترید امکان تعریف و فهم حرکات قیمتهای بازار را داده و به او امکان تفسیر و ساخت سناریوهای ذهنی برای تشریح وضعیت و ساختار فعلی بازار را میدهد. -
اعمال سلیقه
پرایس اکشن یک روش معاملاتی سلیقهای است. به این معنا که تریدر میتواند تصمیم معاملاتی خود را بر اساس آنالیز، فرضیات رفتار و وضعیت روانشناختی خود بگیرد و مطابق آن پوزیشنی را باز کند یا نکند. -
ابزار تحلیل تکنیکال
ترید بر اساس پرایس اکشن توسط ابزار تحلیل یا آنالیز تکنیکال و سابقه قیمتهای اخیر حمایت میشود.
روش ها و تکنیک های پرایس اکشن
معامله بر اساس پرایس اکشن شامل روش ها و تکنیک های ذیل است:
- نمودار کندل استیک (Candelstick): بسیاری از تریدرها از نمودارهای کندل استیک برای مشاهده قیمتهای پیشین استفاده میکنند تا در نهایت، الگوهای موجود را آنالیز و در جهت تشخیص سیگنالهای احتمالی خرید یا فروش به کار بگیرند.
- سطوح حمایتی و مقاومتی: تریدرهایی که سوئینگ و ترند را در الویت کار خود قرار میدهند، بیشترین تمایل استفاده از پرایس اکشن را دارند؛ این افراد از تحلیل فاندمنتال برای تمرکز صرف بر سطوح حمایتی و مقاومتی، جهت پیش بینی خروج از سطح (breakout) اجتناب میکنند.
- پرایس اکشن صرف (pure price action): این روش که با عنوان naked price action هم شناخته میشود به این معنا است که تریدر معاملات خود را صرفاً بر اساس قیمتهایی باز میکند که پیش از آن مشاهده کرده است. به جای اتکا بر فرمولهای پیچیده و آنالیزهای زمان بر، ترید پوزیشن خود را با استفاده از فهم خود نسبت به بازار ایجاد میکند.
-
تحلیل قیمت با استفاده از پرایس اکشن
آنالیز و تحلیل قیمتها به کمک پرایس اکشن شامل تجزیه و تحلیل ویژگیهای حرکت قیمت یک سهام در طول زمان جهت تشخیص سیگنالهای خرید یا فروش احتمالی است. تریدهایی که از پرایس اکشن بهره میگیرند از ابزار تحلیل تکنیکال و سابقه قیمتهای اخیر استفاده میکنند تا تصمیم خود را برای باز کردن پوزیشنهای مختلف بگیرند.
این تریدرها اغلب از نمودارها برای دنبال کردن و آنالیز الگوها استفاده میکنند و بر اساس همین چارتها، سطوح حمایتی و مقاومتی و پیش بینی خود نسبت به تراکم یا خروج از سطوح (breakout) را تعیین میکنند. این آنالیز قیمتی در همه بازارها از جمله فارکس، سهامی و کریپتوکارنسی کاربرد دارد.
الگوهای قیمتی در پرایس اکشن
الگوی قیمتی در استراتژی پرایس اکشن به شکل گیری ترندهایی اشاره دارد که از حرکات قیمت سهام در مرور زمان ساخته میشود. بسیاری از تریدرهایی که معاملات کوتاه مدت باز میکنند، منحصراً به پرایس اکشن و شکلگیری ترندهایی از این قبیل اتکا میکنند. چنین روش تکنیکالی به نوعی سادهترین روش و ابتداییترین روش، بدون در نظر گرفتن تغییرات بازار به واسطه اخبار فاندمنتال است.
کاربرد پرایس اکشن در معاملات مالی
پرایس اکشن برای آنالیز ترندها و تعیین نقاط ورود و خروج در زمان معامله استفاده میشود. بسیاری از تریدرها از پرایس اکشن در جهت پیشبینی حرکات بازار و کسب سودهایی از معاملات کوتاه مدت بهره میگیرند. معاملات بر پایه پرایس اکشن، میتواند در هر بازار مالی از جمله سهامی، شاخصها، اقلام اساسی، رمزارزها و بسیاری از بازارهای مالی دیگر کاربرد داشته باشد. لازم به توضیح است، همانطور که گفته شد، این استراتژی صرفاً قیمتهای اخیر بازار را در نظر گرفته و اخباری که منجر به تغییرات ناگهانی میشود را پوشش نمیدهد.
تفاوتها و مقایسه با سایر روشهای تحلیل بازار
روش معاملاتی پرایس اکشر نسبت به روشهای آنالیز بازاری دیگر از این لحاظ تفاوت دارد که حرکت و تغییرات قیمت سهام را در مرور زمان بررسی میکند. نه اینکه به اندیکاتورهای تکنیکال یا تجزیه و تحلیل فاندمنتال وابسته باشد. معامله گران پرایس اکشن بر اساس تحلیل خود نسبت به ترند بازار و با توجه به حرکت اخیر، قیمت و البته وضعیت روانشناختی خود، تصمیمگیری میکنند.
با توجه به آنچه گفته شد، این روش بهتر است برای معاملات کوتاه مدت به کار برود. چراکه تحلیل قیمتهای اخیر در تشکیل ترندهایی به کار میرود که تایم فریمهای کوتاه معنادار هستند. لذا از آنجایی که تحلیل فاندمنتال در بلند مدت بر روند بازار موثر است، باید دقت کرد که پرایس اکشن ممکن است در تایم فریمهای طولانی آن چنان موثر نباشد. به همین ترتیب، یک تریدر حرفهای باید جدا از پرایس اکشن، نسبت به اندیکاتورها و نحوه اثرپذیری مارکت، از اخبار آگاهی کامل و کافی داشته باشد.
آموزش پرایس اکشن برای مبتدیان
معامله با روش پرایس اکشن ممکن است برای مبتدیان چالش برانگیز باشد. چرا که نیاز به درک عمیقی از روند و پویایی بازار و توانایی تصمیمگیری بر اساس حرکات فعلی و اخیر قیمتی دارد. هرچند منابعی وجود دارند که میتواند به مبتدیان کمک کند که اصول، روش و تکنیکهای معاملات بر اساس پرایس اکشن را بیاموزند. بهترین راه یادگیری آزمون و خطا در پلتفرمهایی است که دمو ارائه میکنند. بعد از مطالعه منابعی که ترندهای پرایس اکشن را آموزش میدهند، فرد مبتدی میتواند آموختههای خود را در دمو آزموده و در بازار اصلی آینده به کار بگیرد.
البته یکی از مهمترین فاکتورهای معاملات بر اساس پرایس اکشن، وضعیت روانی تریدر است. از آنجایی که این معاملات کوتاه مدت است، تریدر باید سود مد نظر خود را مشخص کند. همچنین به خاطر داشته باشد که هر لحظه بعد از تجزیه و تحلیل ترند، لزومی برای باز کردن پوزیشن وجود ندارد. بلکه زمانی این کار را انجام دهد که به لحاظ روانی آسوده و مطمئن است که معامله او به نتیجه میرسد.
مزایا و معایب استفاده از پرایس اکشن در معاملات
همانند هر نوع روش معاملاتی دیگر، پرایس اکشن یک روش کامل محسوب نمیشود. هر روشی مزایا و معایب خاص خود را دارد. در اینجا به چند مورد از مزایای آن اشاره میکنیم:
- سلیقه ای بودن: همانطور که پیشتر گفته شد، پرایس اکشن یک روش کاملاً سلیقهای و بر اساس برداشت و تحلیل تریدر نسبت به وضعیت اخیر بازار است. البته وضعیت روانشناختی تریدر نیز در این امر موثر است.
- انعطاف پذیری: معاملات بر اساس پرایس اکشن، یک استراتژی کامل منعطف است که به تریدر امکان تصمیمگیری بر اساس سناریوی تعریف شده را میدهد. در واقع تریدر، مطابق تجربه و ترندهایی که آموخته، پیشبینی خود را نسبت به آینده کوتاه مدت بازار تعیین کرده و بر اساس آن معامله خود را ایجاد میکند.
- سادگی: یکی دیگر از مزایای استراتژی پرایس اکشن برای معاملات مالی، سادگی آن است. این روش به فرمولی وابسته نیست. همچنین به لحاظ تجزیه و تحلیل، زمان بر نیست و میتوان به کمک آن در سریعترین زمان ممکن تصمیمگیری کرد. علاوه بر آن به سبب این که تحلیل فاندمنتال را تا حدی نادیده میگیرد، تصمیمگیری را سادهتر میکند. هرچند ساده بودن، مزیت مهمی محسوب نمیشود، از این بابت که این سادگی ممکن است منجر به ایجاد معاملات غلط و زیانده شود.
جدا از موارد فوق، استراتژی پرایس اکشن معایبی هم دارد که دو مورد آن عبارتند از:
عدم امکان پیش بینی بلند مدت: روش پرایس اکشن ترجیحاً در معاملات کوتاه مدت کاربرد دارد. تریدر با توجه به تغییرات و حرکات اخیر قیمت، تصمیم به باز کردن معامله میگیرد. از آنجایی که ممکن است بعد از فاصله زمانی، اخباری (به لحاظ فاندمنتال) روی قیمتها تأثیر بگذارد، این امکان وجود دارد که پیشبینی تریدر به حقیقت نپیوندد. از این رو، بهتر است تریدر از ترندهای لازم در پرایس اکشن، صرفاً در تایم فریمهای کوتاه استفاده کند.
لازم به توضیح است، از آنجایی که روش پرایس اکشن کاملاً سلیقهای است، نمیتوان تایم فریم بهینهای برای همه مشخص کرد. بلکه هر کس بنا به روش معاملاتی و سود مد نظر خود، تایم فریم منحصر به خود را استفاده میکند. با این حال، بیشتر مراجع، بهینهترین تایم فریم را برای پرایس اکشن چهار ساعته میدانند.
ریسک: تمامی روشهای معاملاتی موجود در واقع شبه علم هستند. به این معنا که به تفسیر آنچه در گذشته اتفاق افتاده میپردازند، اما نمیتوانند آنچه را در آینده رخ میدهد با قطعیت پیشبینی کنند. پرایس اکشن هم روشی است که از این امر مستثنا نیست. چنانکه این روش برپایه تجربه است، تریدر معاملهای را مطابق ترندی که پیشتر آزموده باز میکند، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که حتی در معاملات کوتاه مدت، این استراتژی به موفقیت برسد. چون این روش مثل دیگر روشأهای معاملات در بازار، ریسک خود را دارد.
اگر به چنین موضوعاتی علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم که به سایر مقالات آریانا اقتصادی هم سر بزنید.