سولانا چیست؟ بررسی کامل این بلاک چین و ارز دیجیتال SOL

فعالان بازار ارزهای دیجیتال با رمزارز سولانا آشنایی کامل دارند. این ارز به عنوان توکن شبکه سولانا در سال 2017 معرفی شد و شروع خوبی داشت. با این حال، این ارز نیز مانند دیگر رمزارزهای بازار از نوسانات بازار ارزهای دیجیتال مستثنا نبوده است. در این نوشته، شبکه سولانا و رمزارز SOL را به طور مفصل بررسی می کنیم.

سولانا چیست؟

سولانا در واقع یک پلتفرم بلاک چین است که به صورت غیرمتمرکز عمل می کند. این پلتفرم در سال 2017 معرفی شد و پروژه متن باز متعلق به بنیاد سولانا است که در ژنو سوییس واقع است. هرچند، سیستم بلاک چین آن در Solana Labs سانفرانسیسکو قرار گرفته و مدیریت می شود.

از تاریخچه سولانا چه می دانید؟

همانطور که گفته شد، پلتفرم سولانا در سال 2017 تاسیس و رمزارز SOL به عنوان توکن بومی شبکه و واحدی برای پرداخت هزینه های انتقال و تراکنش معرفی شد. این رمز ارز پس از معرفی در مدت کوتاهی تا سال 2021 نزدیک به 12000% رشد داشت و در نقطه اوج خود 66 میلیارد دلار از بازار ارزهای دیجیتال را در برداشت. این میزان به لحاظ حجم بازار رتبه پنجم میان رمزارزها را داراست.

بهترین منبع درباره اخبار سولانا، اکانت توییتری توسعه دهندگان آن @solana_devs است که اخبار به روز آن را به اشتراک می گذارند. سولانا یک پروژه متن باز است و کد آن روی GitHub در دسترس است. اکانت توسعه دهندگان سولانا در گیت هاب منابع و ابزارهایی را برای کمک به توسعه دهندگان دیگر شبکه ها فراهم می کنند.

از تاریخچه سولانا چه می دانید؟

مفهوم اجماع اثبات تاریخ 

اجماع اثبات تاریخ یا در اصطلاح انگلیسی proof-of-history الگوریتمی بود که سولانا را نسبت به رقبا برجسته می کرد. این الگوریتم باعث کارآمدی بیشتر این شبکه بلاک چین می شود. در این روش، به کمک ورودی ها و توابع رمز شده پیشین امنیتی، خروجی ها پیش بینی می شد. در چنین حالتی، فرآیند خروجی به سادگی مدیریت می شود.

در واقع proof-of-history همانطور که از نامش پیداست، به تاییدکنندگان پلتفرم این امکان را می دهد که با مشاهده آنچه در گذشته روی داده، بستری فراهم کنند که مدت زمان میان رویدادها و پیام های آتی را پیش بینی کنند. چنین امکانی باعث شد پلتفرم سولانا به سرعت رشد کرده و محبوبیت زیادی میان کاربران و فعالان بازار ارزهای دیجیتال به دست آورد. همچنین باعث رشد سریع رمزارز SOL شد.

چه چیزی سولانا را منحصربه‌فرد می‌کند؟

شبکه بلاک چین سولانا ویژگی هایی دارد که آن را نسبت به همتایان و رقبا منحصر به فرد می سازد. از جمله این ویژگی ها سرعت تراکنش هایی است که می تواند با هزینه کم پردازش کند. قدرت پردازش این شبکه به میزان 65 هزار تراکنش در هر ثانیه با یک بلاک تایم 400 میلی ثانیه ای است، در حالی که شبکه اتریوم در حال حاضر تنها 15 تراکنش را در ثانیه پردازش می کند.

همچنین همانطور که پیش تر ذکر شد، یکی از ویژگی های منحصر به فرد شبکه سولانا، بهره گیری از الگوریتم اجماع اثبات تاریخ یا proof-of-history است که پیش بینی فاکتورهای تراکنش را به کمک تراکنش هایی که پیش تر رخ داده انجام می دهد.

سولانا در برابر اتریوم

سولانا و اتریوم هر دو پلتفرم های محبوب بلاک چین در دنیای ارزهای دیجیتال هستند. آن ها هر دو ویژگی ها و قابلیت های منحصر به خود را دارند که برای موارد مختلف از جمله کاربری غیر متمرکز و NFT ها متغیر است. این پلتفرم ها از چند لحاظ با هم تفاوت دارند، به خصوص به لحاظ مکانیسم و سرعت پردازش تراکنش ها.

با وجود اینکه تکنولوژی مورد استفاده اتریوم نسبت به سولانا عقب تر است، اما کاربران و کسب و کارهای بیشتری با آن در ارتباط هستند، که دلیل آن احتمالا سابقه بیشتر پلتفرم اتریوم و البته کاربری NFT ها است. از طرفی سولانا سرعت بیشتری در انجام تراکنش ها و تعداد تراکنش هایی که در لحظه انجام می دهد دارد. به همین ترتیب، هزینه پردازش و انتقال آن نیز کمتر است.

سولانا در برابر اتریوم

ویژگی‌های سولانا           

با توجه به آنچه تا الان گفته شد، شبکه سولانا ویژگی های خاص خود را دارد. به طور کلی ویژگی های پلتفرم سولانا به ترتیب زیر است:

  • سولانا یک پلتفرم بلاک چین غیرمتمرکز است. به این معنا که بدون نیاز به نظارت از جانب یک مرکز می تواند عمل کند.
  • توکن بومی این شبکه SOL است که برای پرداخت هزینه های تراکنش استفاده می شود.
  • شبکه سولانا قادر به پردازش بیش از 65 هزار تراکنش در هر ثانیه است.
  • سولانا از الگوریتم اثبات تاریخ یا proof-of-history بهره می گیرد.
  • هزینه پردازش تراکنش و به طور کل هزینه انتقال در این شبکه نسبت به رقبایش بسیار کمتر است.

نوع الگوریتم آن به صورتی است که نیاز به ماینرهایی برای پشتیبانی از شبکه ندارد. با این حال سولانا، هزینه دریافتی بابت انتقال را در اختیاری سرمایه گذارانی قرار می دهد که با استیک کردن سرمایه خود، به روند کار شبکه کمک می کنند.

تمام ویژگی های فوق باعث شده، شبکه سولانا عملکرد خوبی داشته باشد، با اینکه به لحاظ تعداد کاربر هنوز از شبکه اتریوم و بیت کوین عقب تر است. پیش بینی می شود با وجود پیشرفت های انجام شده، این شبکه و رمزارز SOL  در آینده در جایگاه بهتری باشد.

ویژگی‌های سولانا           

ارز دیجیتال SOL، توکن بومی شبکه سولانا    

توکن بومی پلتفرم سولانا SOL است. این توکن برای پرداخت تراکنش های شبکه و به اصطلاح قراردادهای کوچک کاربرد دارد. البته SOL  جدا از کاربری به عنوان توکن و پرداخت هزینه انتقال، برای استیک کردن نیز به کار می رود. با معرفی این رمزارز، و با آشنایی سرمایه گذاران با ویژگی های قابل توجه سولانا، این ارز رشد قابل توجهی را در سال های اولیه معرفی خود تجربه کرد.

این رمزارز از زمان تاسیس خود نوسانات قیمتی زیادی را تجربه کرده است. بیشترین نوسانات قیمتی آن مربوط به زمان عرضه آن است. در آوریل 2020، قیمت این رمزارز حدود 0.50 دلار بود. با یک صعود چشم گیر، در ماه می 2021، قیمت آن تا 50 دلار بالا رفت. در همین سال تا ماه اوت، قیمت آن به 200 دلار رسید. اما در مدت کوتاهی پس از آن قیمت تا 30 دلار اصلاح شد و تا سال 2022، در میان قیمت های 30 تا 50 دلار نوسان می کرد. در سپتامبر 2023، قیمت آن به حدود 20 دلار رسید.

به طور کل، می توان گفت که رمز ارز SOL همواره دستخوش نوسانات بازار بوده است. هرچند، SOL رشد قیمتی قابل توجهی طی این سال ها داشته و از حداکثر قیمت خود فاصله گرفته اما می تواند به رشد خود را ادامه دهد.

معایب سولانا

با وجود مزایای قابل توجهی که تا به اینجا نام برده شد، سولانا معایبی نیز دارد. بعضی از این معایب بالقوه به صورت زیر است:

  • تعداد کاربران اندک: این شبکه نسبت به شبکه های دیگر، علی رغم برتری های مشهود، کاربران کمتری دارد. یکی از مهم ترین دلایلی که شبکه هایی همچون اتریوم و بیت کوین کاربران بیشتری دارند این است که این شبکه ها نسبت به سولانا بیشتر شناخته شده اند.
  • نگرانی ها درباره احتمال متمرکز بودن شبکه: بعضی منتقدان این شبکه احتمالاتی را مطرح کرده اند که شبکه سولانا ممکن است متمرکز باشد، به این معنا که شرکت سولانا روی شبکه کنترل داشته باشد یا حجم قابل توجهی از این رمزارز را نگه داشته باشد.
  • خطر امنیتی: همانند دیگر پلتفرم های بلاک چین، همواره خطر امنیتی همچون احتمال هک شدن، شبکه سولانا را تهدید می کند.
  • نوسانات زیاد قیمتی: سرمایه گذاران برای هولد کردن سرمایه خود، بیشتر به دنبال رمرزارزهایی هستند که اگر رشد قیمتی قابل توجهی ندارند، لااقل نوسان شدید و غیر قابل پیش بینی نداشته باشند. رمزارز سولانا، بنا بر آنچه پیش تر گفته شد، بسیار تحت تاثیر نوسانات بازار است و فاصله بالاترین و پایین ترین قیمت آن بسیار زیاد است.

تمامی این معایب گفته شده در حالی است که این شبکه همواره در حال آپدیت شدن است و شرکت صاحب شبکه سعی دارد معایب گفته شده را برطرف کند.

معایب سولانا

آیا می‌توانید سولانا را ماین کنید؟      

الگوریتم شبکه سولانا به گونه ای طراحی شده که برای انجام تراکنش های خود نیاز به ماینر ندارد. در عوض، کاربران می توانند برای کسب رمزارز SOL از طریق شرکت در فرآیندهای شبکه، این ارز را استیک کنند.

چگونه سولانا را استیک کنیم؟         

برای استیک کردن سولانا، کاربران باید توکن های SOL را در یک ولت (کیف پول) نگه داشته و آن را به یک گره تایید کننده (validator node) در شبکه اختصاص دهند. این گره ها مسئول تایید تراکنش ها و حفظ انسجام شبکه هستند. در مقابل این خدمات، بخشی از هزینه تراکنش به عنوان جایزه به کیف پول کاربر باز می گردد.

نحوه شروع استیک کردن سولانا

برای شروع به استیک کردن باید مراحل زیر را طی کنید:

  • ابتدا، کاربر باید تعدادی توکن شبکه، یعنی SOL را خریداری کند. برای این کار می توانید از صرافی هایی همچون Binance، Coinbase یا Kraken بهره بگیرید. همچنین بعضی صرافی های معتبر ایرانی نیز این رمز ارز را ارائه می کنند.
  • یک کیف پول معتبر انتخاب کنید. سولانا از کیف پول های همچون SolFlare، Ledger و Exodus پشتیبانی می کند.
  • کاربران می توانند از طریق رابط کاربری استیکینگ کیف پول خود، توکن ها را به validator node تحویل دهند.
  • بعد از مدتی، می توانید سهم خود از هزینه تراکنش های شبکه را به عنوان جایزه استیک دریافت کنید.

در این مطلب به بررسی شبکه سولانا و رمزارز SOL به طور مفصل پرداختیم. برای آشنایی با دیگر رمزارزها سایر مطالب سایت را مطالعه فرمایید.

 

نوشتن دیدگاه