بازار ارزهای دیجیتال، بازاری سوددِه و البته پر ریسک است. افراد تازه کار، قبل از کسب تجربه، ممکن است متحمل ضررهایی شوند. همانطور که برای هر مشکلی در این زمینه راه حلی وجود دارد، برای راهنمایی تازه کاران در زمینه ارزهای دیجیتال هم راهی با نام کپی تریدینگ ارائه شده است.
کپی تریدینگ چیست؟
کپی تریدینگ در واقع نوعی سرمایه گذاری و معاملات در بازار است که شامل کپی و تقلید از نحوه معاملات تریدرهای دیگر میشود. این عبارت مفهومی کلی دارد که در انواع بازارها از جمله فارکس، سهام و ارزهای دیجیتال، استفاده میشود.
در سال 2005، زمانی که اولین بار، شرکت Tradency نوعی سیستم کپی ترید خودکار را معرفی کرد، این روش معاملاتی بر سر زبانها افتاد. با گسترش سرویسهایی مثل eToro، این سبک معاملاتی، محبوبیت بیشتری، به خصوص در میان تازه کاران و افرادی که کمتر وقت تحلیل بازار دارند، پیدا کرد. این باعث شد بروکرها گزینه و ویژگیهای مختلف کپی تریدینگ را به خدمات خود اضافه کنند.
از سوشال تریدینگ چه می دانید؟
همانطور که گفته شد، کپی تریدینگ یک مفهوم کلی است و میتواند انواع مختلفی داشته باشد. یکی از مفاهیم مرتبط با آن، سوشال تریدینگ (Social Trading) است.
در پلتفرمهایی که این خدمات را عرضه میکنند، کاربران به روند معاملات دیگر تریدرهای حرفهای، دسترسی داشته و از استراتژی یا سیگنالهای تریدرهای موفق، استفاده میکنند. معمولاً این پلتفرمها، سوابق معاملاتی این تریدرها را هم به نمایش میگذارند تا کاربران بتوانند بهترین روش را مطابق نیاز خود، انتخاب و از سیگنال آن استفاده کنند.
آیا به کپی تریدینگ نیاز داریم؟
روش کپی تریدینگ میتواند برای تریدرهایی که به تازگی وارد بازار ارزهای دیجیتال شدهاند، بسیار مفید باشد. همچنین برای افرادی که وقت کمتری برای تحلیل بازار صرف میکنند، گزینه مناسبی برای پیشبرد اهداف سرمایه گذاری است. در واقع میتوان گفت که کپی تریدینگ برای افرادی که به دنبال سود از دانش دیگران هستند، بهترین راه است.
هرچند کپی تریدینگ مثل هر المان دیگر بازارهای مالی، عاری از ریسک و خطر نیست. مثلاً اگر بدون تحقیق یا فهم استراتژی شخص ثالثی، آن را دنبال کرده و مستقیماً کپی تریدینگ انجام دهید، ممکن است متحمل ضرر مالی شوید. از آنجایی که حد سود و ضرر را هر فرد متناسب با ریسک پذیری و توانایی مالی خود تعیین میکند، بهتر است قبل از واگذاری استراتژی معاملات خود در بازارهای ارز دیجیتال، تحقیقات کافی را انجام دهید.
انواع کپی تریدینگ
کپی تریدینگ انواع مختلفی دارد. به لحاظ نحوه نظارت یا فعالیت سرمایه گذار، میتوان آن را به دو گروه دستی و خودکار تقسیم کرد:
- در حالت دستی، سرمایه گذار صرفاً با بررسی و دنبال کردن تریدر در بازارهای ارز دیجیتال، تصمیم به باز کردن پوزیشن و خرید و فروش میگیرد. در این روش، سرمایه گذار اختیار و تسلط بیشتری روی معاملات خود داشته و حد سود و ضرر را متناسب با نیاز خودش تعیین میکند.
- در مقابل، در روش خودکار یا اتومات، سرمایه به پلتفرمی آنلاین سپرده شده و باز کردن معامله مطابق استراتژی شخص ثالث، به عهده این پلتفرم خواهد بود. از جمله شرکتهایی که خدمات کپی تریدینگ خودکار را ارائه میکند، میتوان به eToro، Zulutrade و NAGA اشاره کرد که هر کدام مزایای خاص خود را دارند.
مزایا و معایب کپی تریدینگ
مثل هر نوع خدماتی که در بازارهای مالی مثل ارزهای دیجیتال ارائه میشود، سیستمهای کپی تریدینگ هم دارای مزایا و معایب مشخصی هستند. از جمله مزایای این روش، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- معاملات خودکار: یکی از اصلیترین مزایای کپی تریدینگ، این است که میتوان به صورت خودکار، معاملاتی را ایجاد کرد. به این معنا که شما نیاز به تحلیل بازار یا پیگیری معاملات ندارید، بلکه معاملات به صورت خودکار روی حساب کاربری شما کپی و باز میشوند.
- دسترسی به حرفهای ها: کپی تریدینگ به شما امکان دسترسی به حرفهایهای بازار ارزهای دیجیتال را میدهد. حتی اگر تازه وارد این بازار شده باشید، میتوانید از تجربه افراد حرفهای استفاده کنید. اگر فرصت یادگیری یا امکان کسب تجربه در بازار ارزهای دیجیتال را ندارید، کافی است از تحلیل حرفهایهای دیگر استفاده کنید.
- تنوع: کپی تریدینگ به شما این امکان را میدهد که سرمایه گذاری خود را با کپی کردن از چندین تریدر قوی، تقویت کنید. این روش ریسک را تقسیم کرده و خطر از دست رفتن سرمایه را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
- عدم تأثیرپذیری از احساسات: یکی از پاشنهأهای آشیل تریدرهای تازه کار، عدم تسلط بر احساسات خود و عدم پایداری روانی، موقع انجام معاملات است. در روش کپی تریدینگ خودکار یا میرور تریدینگ، باز کردن و بستن معامله بر عهده تریدری است که به واسطه تجربه و حرفهای بودن، بر احساسات خود موقع معامله، تسلط کافی دارد.
البته کپی تریدینگ معایب خاص خود را هم دارد که چند مورد از آنها عبارتاند از:
- ریسک: یکی از مهمترین معایب کپی تریدینگ ریسک آن است. سرمایه شما برپایه پوزیشن و تصمیم خرید و فروش فرد دیگری تحت معامله قرار میگیرد. به این معنی که در سیستمهای خودکار کپی تریدینگ، شما کنترل کافی روی معاملات کپی شده ندارید. لذا به خاطر داشته باشید که قبل از ورود به این روش معاملاتی، میزان ریسک و خطرپذیری را مشخص کنید.
- پیروی کورکورانه: کپی تریدینگ ممکن است موجب شود که فردی، کورکورانه روش معاملاتی تریدری را بدون فهم استراتژی آن تقلید کند. این مورد بسیار خطرناک است. چرا که استراتژیهای به کار رفته توسط تریدی، ممکن است متناسب با اهداف سرمایه گذاری و ریسکپذیری شما نباشد.
- هزینه: پلتفرمهایی که خدمات کپی تریدینگ را ارائه میکنند، معمولاً مبلغی را به صورت اشتراک از سرمایه گذار دریافت میکنند. به این معنا که صرفاً کپی کردن روش معاملاتی دیگران یا دسترسی به اطلاعات و استراتژی آنها، بدون هزینه نیست و سرمایه گذار باید در اهداف و سود خود، این مورد را لحاظ کند.
پلتفرم های کپی تریدینگ
همانطور که گفته شد، پلتفرمهای مختلفی، خدمات کپی تریدینگ را ارائه میکنند؛ مثل eToro، Zulutrade و NAGA. لازم به توضیح است که برای بهرهگیری از خدمات کپی تریدینگ و دسترسی به اطلاعات معاملات تریدرهای حرفه ای و قوی، این وبسایتها معمولاً مبالغی را به عنوان حق اشتراک دریافت میکنند.
همانطور که گفته شد، بعضی پلتفرمهای آنلاین، امکان ترید خودکار را به کاربران عرضه میکنند. در این روش، وبسایت به سکوی معاملاتی کاربر، دسترسی پیدا کرده و معاملات را متناسب با معاملات تریدر حرفهای، باز و بسته میکند. در موارد دیگر، صرفاً با ارائه اطلاعات معاملاتی هر تریدر، امکان ترید دستی هم فراهم است که در آن زمان، خروج از معامله بر عهده سرمایه گذار است.
تکنیک میرور تریدینگ و تفاوت آن با کپی تریدینگ
میرور تریدینگ (Mirror Trading) در واقع نوعی کپی تریدینگ است. این روش به نوعی همان کپی تریدینگ خودکار است. با این تفاوت که معاملات یک تریدر حرفهای به صورت تمام و کمال کپی میشود، و معاملات، جداگانه از تریدرهای مختلف به کار نمیرود.
یکی از مزیتهای سیستمهای خودکار مثل میرور تریدینگ، این است که سرمایه گذار امکان اتخاذ تصمیمهای احساسی را ندارد. بلکه یک تریدر با تجربه، استراتژیای را پی میگیرد که ثابت شده و حساب خود را پس داده است. تریدرهای حرفهای معمولاً زمانی معامله میکنند که به لحاظ روانی در آرامش کامل قرار دارند و تصمیمهای بدون فکر و ناگهانی نمیگیرند. بلکه استراتژی، تحلیل و حد سود و ضرر آنها، بر پایه اطلاعات موثق و تجربه گرانبهای آنان است.
کپی تریدینگ: شروعی مناسب برای تازه کارها
کپی تریدینگ می تواند روش مفیدی برای افراد تازه کار باشد که جدیداً وارد بازار ارزهای دیجیتال شدهاند. بازار ارزهای دیجیتال بازار قدیمی نیست، اما تسلط به تمام نکات و ریزه کاریهای آن، نیاز به تجربه کافی دارد. وارد شدن به هر بازاری، بدون دانش و تجربه، خطر زیادی دارد که بدترین حالت آن از دست رفتن کامل سرمایه است.
افراد تازه کار برای جا افتادن در بازار، نیاز به وقت و آموزش بیشتری دارند تا بتوانند بازار را به درستی تحلیل کنند. به همین دلیل اگر این امکان میسر نباشد، بهتر است از انواع مختلف کپی تریدینگ مثل سوشال تریدنگ، میرور تریدینگ و خدمات بروکرهای مختلف استفاده کنند. هرچند تصمیم به انجام کپی تریدینگ باید با مشورت و تحقیق انجام شود. اگر روش معاملاتی یا ریسک پذیری شما با شخصی که از آن کپی میکنید، مطابقت نداشته باشد، میتواند منجر به کاهش یا لیکوئید شدن سرمایه شما شود.