در سالی که گذشت، عوامل مختلفی در نوسان قیمت انواع سکه موثر بودند. از جمله این عوامل میتوان به قیمت جهانی طلا، نوسانات نرخ دلار در بازار داخلی و میزان هیجانات بازار اشاره کرد. در کنار این فاکتورها، فرصت آربیتراژی، نرخ بهره منفی و رشد هیجانی بورس نیز، از دیگر عوامل نوسان قیمت سکه امامی هستند.
از همین ابتدای سال 1403 نمیتوان درباره شرایط قیمت طلا و سکه سخن گفت. اما بر طبق نظر برخی کارشناسان، بازار طلا همان روند سال گذشته را سپری خواهد کرد و تنها نوسانات جزئی 100 هزار الی 300 هزار تومانی روی نرخ سکه ایجاد میشود. همچنین وجود نوسانات طلا در سال آتی نیز، طبیعی خواهد بود.
عوامل موثر بر قیمت سکه امامی
همان طور که بیان شد، فاکتورهای زیادی بر قیمت انواع این فلزات گرانبها تاثیر میگذارند، که در ادامه با برخی از آنها آشنا خواهید شد.
نوسانات بهای اونس
افزایش آمار بیکاری در کشورهای مختلف، تنشهای تجاری بین کشورهای جهان و رشد حجم پول، از جمله مهمترین عواملی هستند که ریسک ورود به بازارهای سهام را افزایش میدهند. در دوران رونق بازار طلای جهانی در سالهای گذشته، قیمت سکه امامی در ایران نیز بیشتر میشود.
با وجود اینکه این میزان رشد تنها به نوسانات اونس وابسته نیست، اما بسیاری از معاملهگران با امید به روند صعودی اونس، چشمانداز مثبتی را برای آینده این بازار متصور هستند.
نوسانات نرخ دلار
در حالی که تغییرات قیمت اونس در رشد نرخ طلا و سکه در ایران اثر دارد، اما فاکتور مهمتر از آن، قیمت دلار است. با افزایش نرخ دلار، تقاضای سوداگری در خرید و فروش سکه نیز بیشتر میشود. نرخ دلار تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند کاهش صادرات به دیگر کشورها، تورم در سطح جامعه و رشد نقدینگی از سمت پایه پولی قرار دارد. همچنین، این واحد پولی در اثر کاهش بهای نفت، کاهش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت و محصولات پتروشیمی و اخبار سیاسی، بالا رفته و بر بازار طلا نیز اثر میگذارد.
لازم به ذکر است که بهای اونس جهانی تقریبا 25 الی 35 درصد و بهای دلار حدود 60 الی 70 درصد بر بهای سکه تاثیرگذار است. البته در هنگام کاهش انتظارات تورمی و ثبات نرخ دلار، اونس جهانی بیشتر میتواند روی قیمت این فلز باارزش تاثیر بگذارد.
تقاضای آربیتراژی
اختلاف قیمت بین سکه صرافی و سکه یک روزه عرضه شده در بورس کالا، موجب ایجاد تقاضایی کاذب در بازار طلا میشود. در واقع، سهامداران حقیقی یا حقوقی به منظور کسب سود آربیتراژی، سکه تمام امامی را از صرافیها خریده و در بورس کالا میفروشند. با این کار، شاهد رشد تقاضا حتی از نوع سوداگری بوده و مقدمات عبور قیمت سکه امامی از مقاومتهای مهمش، فراهم میگردد.
نرخ بهره منفی
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر بهای این فلز زرد گرانبها، پولهای سرگردانی است که به دلیل فاصله نرخ بهره بانکی و انتظارات تورمی در سطح جامعه، وجود دارد. در واقع، مردم برای حفظ ارزش ریال خود تصمیم به تبدیل آن به داراییهای باارزش مانند طلا یا ارز میگیرند. از آنجایی که محدودیتهای قانونی کمتری در خرید طلا نسبت به دلار وجود دارد، پس مردم بخش بزرگی از حجم پول خود را با امید به رشد اونس و دلار، به بازار طلا منتقل میکنند. این امر باعث افزایش نرخ این کالای گرانبها خواهد شد. رشد هیجانی بورس
در برخی زمانها، مانند دوران کرونا، به دلیل قرمز بودن وضعیت بورس، شاهد رشد بدون پشتوانه و هیجانی بازار سرمایه بودیم. در این دوران، بازار سرمایه حجم بزرگی از نقدینگی را به خود جذب کرد و شاخص کل آن به 2 میلیون و 100 واحد رسید.
اما این شاخص، پس از گذشت تقریبا 5 ماه و با ورود به فاز اصلاح طولانی مدت 7 ماهه، تا محدوده یک میلیون واحد افت پیدا کرد. بنابراین، رشد هیجانی بورس را میتوان از عوامل تاثیرگذار بر قیمت این کالا دانست.
البته اثرات بازار سرمایه بر بازارهای موازی دیگر، نه در دوران رونق و نه در دوران رکود، تغییرات مثبتی را در آنها به وجود نمیآورد. زیرا افزایش سریع شاخص کل بورس به بهبود وضعیت تولیدی و اقتصادی کشور وابسته نیست. برخی از تحلیلگران بر این باور هستند که رشد شاخص، موجب ایجاد تورمی انتظاری شده و تنها به دلیل به هم پیوستگی بازارها، سبب صعودی شدن قیمت طلا، ارز و مسکن شده است. همچنین این رشد، هنگامی که در مدار نزولی و ناامیدکننده قرارگیرد، عامل اصلی انتقال پول به بسترهای دیگر و افزایش بازده آنها خواهد بود.
جمع بندی
مهمترین فاکتورهای موثر بر قیمت سکه امامی هفته آینده، شامل قیمت دلار و قیمت انس هستند. با این حال، فاکتورهای متفرقه مانند شاخص بورس و خرید و فروش بین بازار و بورس کالا، عوامل دیگری هستند که میتوانند در نهایت، قیمت سکه امام را تغییر دهند.