امروزه چه در اماکن عمومی و چه در نشستهای خانوادگی، نیمی از صحبتها حول محور تورم بیسابقه و نرخ ارز در یک دهه گذشته میگردد و این کاملا طبیعی است، زیرا نبض مدیریت مالی مردم با نوسانات ارزی هماهنگ است.
برای موفقیت کامل در بخش مدیریت مالی(چه شخصی و چه کاری)، علاوه بر دانستن قیمت دلار در هر لحظه، باید روشهای پیشبینی اصولی و علمی نرخ ارز را نیز فراگرفته و به کار برد. در این مقاله قصد داریم تا با بررسی نمودار جامع تحولات سالانه دلار و تحلیل قیمت دلار در 10 سال گذشته، به دیدی تکنیکال و دقیقتر از نرخ ارز دست یافته و با روشهای پیشبینی نرخ ارز آشنا شویم. ما را تا پایان همراهی کنید.
روشهای پیشبینی نرخ دلار
تحلیلگران بازارهای مالی از دو روش علمی برای پیشبینی قیمت دلار استفاده میکنند. این دو روش عبارتند از:
- پیشبینی فاندامنتال قیمت دلار
این روش، مرسومترین روش پیشبینی رشد انواع دارایی در کشور ماست. در این رویکرد، تحلیلگران ابتدا تمامی عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن دارایی را بررسی کرده و روند حرکتی رشد آن دارایی را با در نظر گرفتن رویدادهای پیشرو تخمین میزنند. برای پیشبینی فاندامنتال قیمت دلار، ابتدا باید تمامی عوامل موثر بر قیمت آن را بشناسیم و سپس با بررسی رویدادهای سیاسی پیشرو موفق به تخمینی نسبتا دقیق از نرخ آن در روزهای آتی خواهیم شد.
- تحلیل تکنیکال قیمت دلار
معروفترین روش پیشبینی قیمت انواع دارایی در کشور، روش تحلیل تکنیکال است. در این روش تحلیلگران با استفاده از نمودارهای مخصوص آن دارایی در بازههای مختلف زمانی(کوتاهمدت یا بلندمدت)، به پیشبینی معتبر و دقیقی از نرخ در روزهای آتی دست خواهد یافت.
برای پیشبینی نرخ ارز به روش تحلیل تکنیکال، ابتدا باید تایم فریم مورد نیاز خود را تعیین کنید؛ اگر قصد دارید وضعیت دلار را در بلندمدت تحلیل کنید باید نمودار جامع تحولات سالانه دلار را به صورت بازه چند ساله بررسی کنید و اگر قصد دارید به پیشبینی کوتاهمدتتری دست یابید، بررسی نمودار جامع تحولات سالانه دلار در بازه کوتاهمدت پیشنهاد ماست.
نمودار جامع تحولات سالانه دلار
نمودار جامع تحولات سالانه دلار، یک نمودار حجمی است که وضعیت شاخص DXY(دلار آمریکا) را در کل زمان حیاتش مورد تحلیل قرار میدهد. این نمودارها غالبا به سه روش میلهای، خطی و شمعی مورد بررسی قرا میگیرند.
برای بررسی قیمت دلار در بازه کوتاهمدت و میان مدت، بعد از بررسی نمودار خطی و میلهای در بازههای ماهانه و هفتگی، به بررسی نمودار شمعی در بازه روزانه بپردازید. نمودار شمعی قادر است در تایم فریم مورد نظرتان، شاخص دارایی مورد تحلیل را به صورت بیشترین و کمترین قیمت، اولین و آخرین قیمت و حجم معاملات نمایش دهد.
برای بررسی نرخ دلار در بازه زمانی بلند مدت بهتر است به بررسی نمودار خطی اکتفا کنید؛ این نمودار میانگین تحولات نرخ ارز در هر سال را در این بازه نمایش میدهد. در ادامه به تحلیل قیمت دلار در 10 سال گذشته خواهیم پرداخت.
تحلیل قیمت دلار در 10 سال گذشته
با تحلیل نمودار خطی قیمت دلار در یک دهه گذشته، شاهد رشد بیسابقه این واحد پولی و تورمی باورنکردنی در این تایم فریم هستیم. رشد دلار تا پیش از سال 1389 همچنان صعودی بود، اما اوج قابل ذکری هم نمیگرفت. از سال 1389 تا 1392 با جهتگیریهای جدید سیاسی و اقتصادی، شاهد رشد روزانه دلار بودیم و این روند تا سال 1396 ادامه داشت. از سال 1396 تا به امروز قیمت دلار رشد لحظهای دارد.
نکته: برای موفقیت در تحلیل نرخ ارز، تنها به نمودار خطی اکتفا نکرده و حداقل 4 هفته اخیر را بر روی نمودار کندل استیک بررسی کنید. این کار دید روشنتری از تحولات نرخ ارز ارائه میدهد.
تحلیلگران اقتصادی برای ارائه دقیقترین پیشبینیها، از هر دو روش تحلیل تکنیکال و فاندامنتال استفاده میکنند. اگر تحولات نرخ ارز را بر روی نمودار شمعی مورد بررسی قرار دهیم و در نقاط عطف رد پای عوامل موثر بر نرخ ارز را دنبال کنیم، به دید روشنتری از تحولات نرخ ارز دست خواهیم یافت. با هم به بررسی این عوامل بپردازیم:
- سیاستهای بانک مرکزی
نرخ ارز را بانک مرکزی تعیین میکند!
- سیاست
تحریم بیشترین تاثیر را بر تورم و رشد صعودی قیمت دلار دارد. مجادلات سیاسی تاثیرات مهم اقتصادی را به همراه دارد.
- صادرات و واردات
ما کشوری وارد کننده هستیم؛ حتی با وجود استفاده از محصولات داخلی، این نکته را از یاد نبریم که مواد اولیه تمامی این محصولات وارداتی بوده و این موجب خروج ارز از کشور و بر هم خوردن تعادل اقتصادی است.
- جنگ روانی دلاری
متاسفانه بیشترین حباب دلاری توسط این جنگهای روانی ایجاد میشود. دلالان دلار با برپا کردن یک جنگ زرگری و برهم زدن چرخه عرضه و تقاضا، موجب ایجاد تنش اقتصادی در سراسر کشور شده و سود کلانی از این تنشها کسب میکنند.
عوامل متعدد دیگری نیز در تعیین نرخ ارز دخیل هستند، اما تنها با بررسی نمودار کندل استیک(شمعی) در هر بازه زمانی و بررسی حوادث بازار ارز در تایم فریم صعود(کندل سبز) و نزول(کندل قرمز)، رد پای یکی از این اتفاقات ذکر شده را خواهید یافت.
سخن پایانی
با توجه به این حقیقت که قیمت همه چیز در کشورمان تحت تاثیر نرخ ارز تعیین میشود و تنها در فرمت ریال نمایش داده میشود، بررسی روزانه و حتی لحظهای قیمت دلار برای ما ایرانیان، حتی از نان شب نیز واجبتر است؛ زیرا حتی قیمت نان شب نیز به همین نوسانات ارزی وابسته است.
بهترین راه برای بررسی لحظهای نرخ ارز و پیشبینی نسبتا دقیق قیمت آن در روزهای آتی، بررسی تکنیکال و فاندامنتال دلار است. با بررسی روزانه اخبار و نمودارهای تحولات سالانه دلار؛ خود را برای مقابله با تحولات اقتصادی آماده کنید.