آموزش ترید ارز دیجیتال از صفر تا صد

ترید ارز دیجیتال فرصتی طلایی برای کسب سرمایه در دست معامله‌گران آگاه است. دنیای ارز دیجیتال، دنیایی در حال رشد است و معامله‌گران مشتاق را به ‌سوی خود فرا می‌خواند، اما پیش از آغاز به ترید، لازم است که معامله‌گران با مفاهیم ابتدایی ترید ارز دیجیتال و ابزار کار آشنا شوند. بنابراین اگر در پی کسب دانش ابتدایی برای شروع ترید ارز دیجیتال هستنید، این مقاله شروع خوبی است. این‌جا ضمن توصیف مفهوم ترید، به معرفی انواع ترید ارز دیجیتال و ابزارهای مهم در هر نوع ترید می‌پردازیم.

مفهوم ترید

نخستین واژه‌‌هایی که در بازار ارز دیجیتال به کرات شنیده می‌شوند، واژه‌های ترید و تریدر هستند. ترید در لغت به معنای معامله کردن است. در مورد ارز دیجیتال و رمزارزها، خرید، فروش، نقل و انتقال، همگی زیرمجموعه ترید هستند. به شخصی که این کار را انجام می‌دهد، تریدر یا معامله‌گر می‌گویند.

معالمه‌گران رمزارزها با هدف حفظ سرمایه یا کسب سود، وارد این بازار می‌شوند. آن‌ها از طریق کیف پول دیجیتال یا صرافی، اقدام به ترید می‌کنند و برای تشخیص ارزش ارز مورد معامله، پیش‌بینی و تحلیل بازار از ابزارهایی مثل تحلیل تکنیکال استفاده می‌کنند. بسته به هدف فرد از ترید (اهدافی مثل کسب سود،‌ حفظ سرمایه یا سرمایه‌گذاری)، استراتژی ترید و نوع ترید، متفاوت است.

مفهوم تریدر یا معامله‌گر در مقابل سرمایه گذاری

افراد بر اساس هدف خود از ورود به بازار رمزارز و بر اساس مدت زمان نگه‌داری سرمایه رمزارز خود، پیش از فروش، به دو دسته تریدر و سرمایه‌گذار تقسیم می‌شوند.

معاملات تریدرها کوتاه مدت است. آن‌ها از تغییرات و افت و خیزهای بازار، سود خود را صید می‌کنند. به عنوان مثال، یک تریدر با افزایش قیمت بیت‌کوین، آن را خریداری می‌کند و ممکن است در همان روز و با فاصله چند ساعت، بیت‌کوین خود را بفروشد و سود را در آن روز ببندد. لازم به ذکر است که این نوع معامله به ذاته ریسک بالایی دارد و نیازمند تجربه زیاد است. تحلیل نمودارهای قیمت برای تریدرها، بسیار مهم است.

مفهوم ترید

در مقابل تریدها، سرمایه‌گذاران هستند که علاقه‌ای به افت و خیزهای کوتاه مدت یک رمزارز ندارند. سود آن‌ها در طولانی مدت به دست می‌آید. برای یک سرمایه‌گذار، تشخیص ترند کلی یک ارزدیجیتال مهم است. بنابراین یک سرمایه‌گذار می‌تواند چند سال در بیت‌کوین سرمایه‌گذاری کند و در طی این چند سال هرگز سرمایه خود را به طور کامل از بازار خارج نکند. او این کار را بر پایه این تحلیل انجام می‌دهد که ارزش بیت‌کوین در دراز مدت بالا خواهد رفت. یک سرمایه‌گذار به افت و خیزهای کوچک چشم ندارد و سود او از روند کلی ارز دیجیتال به دست می‌آید.

مقایسه روش های معامله و ابزار تریدها و سرمایه گذاران

سرمایه‌گذاران و تریدرها از روش‌های مختلفی برای صید سود استفاده می‌کنند. برای تریدها، ذخیره سود و دارایی ارز دیجیتال در صرافی به علت کارمزد پایین بهتر است. تریدرها برای خود آستانه ضرر و سود تعیین می‌کنند و با رسیدن قیمت به هر آستانه، بخشی از سرمایه خود را از بازار خارج می‌کنند.

در مقابل، سرمایه‌گذاران به دلیل تمایل به نگهداری بلند مدت سرمایه و انجام حجم کمتری از معاملات، از کیف پول دیجیتال استفاده می‌کنند. این روش ایمنی بالایی دارد. سرمایه‌گذاران برای شناخت بازار، فقط به تغییر قیمت توجه نمی‌کنند و به ارزش نهادین هر ارز هم توجه دارند.

استراتژی های مختلف ترید

یک معامله‌گر قبل از معامله و انتخاب روش معامله‌گری، به توانایی مالی خود، میزان ریسک‌پذیری، شخصیت خود و مقدار زمان برای پیگیری بازار توجه و بعد استراتژی خود را انتخاب می‌کند. در ادامه روش‌های مختلف ترید به صورت خلاصه فهرست شده‌اند.

اسکالپینگ

اسکالپینگ، scalping، روش ترید سریع و کوتاه مدت ارزدیجیتال است. در این روش اسکالپر، یا تریدر، از تغییرات کوچک قیمت رمزارز صید سود می‌کند. فواصل زمانی معاملات اسکالپرها می‌تواند تنها چند دقیقه باشد. اسکالپرها سود خود را از تفاوت قیمت خرید با قیمت فروش، در مدت زمان کم و با سرعت زیاد کسب می‌کنند.

در اسکالپینگ، مهارت‌های تحلیل تکنیکال و تصمیم‌گیری سریع بسیار مهم هستند. سریع و کوتاه مدت بودن این روش، ریسک‌های خاص خود را وارد کار می‌کند. به عنوان مثال مشکلات فنی یا تاخیر در زمان ثبت معامله، می‌تواند برای اسکالپرها زیان آفرین باشد. به همین دلیل با صرافی‌های بسیار معتبر کار می‌کنند. باتوجه به این‌که نوسانات بازار در کوتاه مدت روی سرمایه آن‌ها تأثیر می‌گذارد، اسکالپرها باید خود را به روش‌های مدیریت ریسک و حفظ امنیت روانی مجهز سازند.

مقایسه روش های معامله و ابزار تریدها و سرمایه گذاران

معامله روزانه یا Day-trade

ترید روزانه به این معناسب که تریدر معامله‌ای را که در یک روز باز می‌کند، در همان روز می‌بندد و در مورد سود و زیان خود به صورت روزانه تصمیم می‌گیرد. تریدهای روزانه به تغییرات کوچک قیمت توجه دارند. آن‌ها به تحلیل تکنیکال وابسته هستند و نمودار قیمتی در معاملات‌شان نقش مهمی دارد. یک تریدر روزانه، کار خود را در ابتدای روز و بسیار زود آغاز می‌کند، بازار را متناوباً رصد می‌کند و با تصمیمات سریع، معاملات خود را مدیریت می‌کند. تریدهای روزانه هم باید توانایی مدیریت سریع ریسک و تصمیم گیری در لحظه را داشته باشند. کانال معاملاتی امن و دسترسی به سطح بالای فناوری برای تریدهای روزانه، مهم است.

ترید معامله گرا یا Swing

ترید معامله‌گرا یک روش برای بهره‌برداری از تغییرات میان مدت بازار است. تریدر در این نوع معامله، بازار را برای پیدا کردن یک روند تکرار شونده رصد می‌کند. به طور مثال، تریدر متوجه می‌شود که ارز دیجیتال خاصی در چند روز گذشته افت و خیز متناوب داشته است. او با استفاده از تحیلیل تکنیکال و اطلاعات دیگر بازار، پیش‌بینی می‌کند که در چند روز آینده، قیمت متناوباً بالا و پایین می‌رود. پس با سوار شدن روی این افت و خیزها و خرید در زمان افت قیمت و فروش در زمان رشد، به صید سود می‌پردازد.

در روش معامله‌گرا، تریدر باید روزهای متوالی بازار را رصد کند تا بتواند با اتکا به تحلیل تکنیکال، نقاط ورود مناسب به معامله و خروج از معامله را ببیند. افرادی که به خرید و فروش با تکیه بر تحلیل و سرصبر اعتقاد دارند، با این روش به خوبی ارتباط برقرار می‌کنند.

ترید پوزیشن یا position trade

این روش معامله ویژه افرادی است که به معاملات طولانی مدت علاقمند هستند. در این نوع ترید، تریدرها بر روی روندهای بلندمدت بازار تمرکز می‌کنند. آن‌ها ممکن است سرمایه و ارزدیجیتال خود را برای روزها، هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها نگه دارند. با این استراتژی، تریدهای پوزیشن خود را درگیر افت و خیز کوتاه مدت قیمت در بازار نمی‌کنند. گاهی تریدرهای پوزیشن، ماه‌ها یا سال‌ها، سرمایه خود را نگاه می‌دارند. این دسته از معامله‌گران از پلتفورم‌های معاملاتی،‌ تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال، بروکرها و انواع ابزارهای مدیریت ریسک استفاده می‌کنند.

کانتراسکالپینگ یا counter scalping

در استراتژی کانتراسکالپینگ معامله‌گر بر روی تغییرات کوتاه مدت قیمت و تغییر روند تمرکز می‌کند. معامله‌گر با یافتن نقاط برخورد قیمت به سطوح حمایتی-مقاومتی و تشخیص نقاطی که روندها در آن معکوس می‌شوند، اصلاحات قیمت و نقاط بهینه ورود به معامله را تعیین می‌کند. معامله‌گر این کار را با کمک تحلیل تکنیکال و سیستم‌های معاملاتی انجام می‌دهد. بنابراین کانتراسکالپینگ، تسلط بالای معامله‌گر به تحلیل، تجربه زیاد و مدیریت ریسک قوی طلب می‌کند.

آربیتراژ

استراتژی کسب سود از تفاوت قیمت در بازارهای مختلف یا صرافی‌های مختلف را آربتراژ می‌گویند. آربیتاژ یک استراتژی ترید در بازار ارز دیجیتال است که از تفاوت قیمت‌ها در بازارهای مختلف برای بهره‌برداری استفاده می‌کند. این استراتژی بر اصولی از تجارت و تبادل برپایه قیمت‌های متفاوت در بازارهای مختلف تکیه دارد.

فرضیه آربیتاژ این است که یک رمزارز می‌تواند در یک بازار با یک قیمت پایین‌تر خریداری شود و بعد در یک بازار با قیمت بالاتر به فروش برود. این تفاوت در قیمت‌ها به تریدر امکان بهره‌برداری و صید سود را می‌دهد. به عبارت دیگر، تریدر در آربیتاژ تلاش می‌کند که از تغییرات قیمتی در بازارهای مختلف، بهره‌برداری کند.

برای مثال، فرض کنید که قیمت بیت‌کوین در دو بازار اول و دوم به ترتیب  $10,000 و $10,500 باشد. در این صورت، تریدر با خرید بیت کوین از بازار ارزان‌تر و فروش آن در بازار دوم، سود کسب می‌کند.

آربیتاژ به تریدران اجازه کسب سود بدون ریسک را می‌دهد. چراکه تفاوت قیمت در بازارها کوتاه مدت است. بعد این استراتژی، سرعت عمل و دسترسی تریدر به چندین بازار را طلب می‌کند. این روش معمولاً به تریدرهای باتجربه توصیه می‌شود.

معامله روزانه یا Day-trade

اصطلاحات مهم ترید و ارز دیجیتال را بشناسیم

هر حرفه و پیشه، واژه نامه و اصطلاحات خود را دارد. در زمینه ترید و ارز دیجیتال هم این واژه نامه وجود دارد و اصطلاحات اغلب از سایر زبان‌ها وارد زبان فارسی شده‌اند. در ادامه فهرستی از این اصطلاحات آورده شده است.

  • Bitcoin یا BTC:  بیت‌کوین، اولین و معروف‌ترین رمزارز، توسط یک فرد یا گروه با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۹ ابداع شد. بیت کوین شفافیت و امنیت بالایی دارد که از فناوری بلاکچین ناشی شده است.
  • Altcoin: به سایر رمزارزها به جز بیت کوین، آلت کوین گفته می‌شود. آلت کوین‌ها از بیت‌کوین‌ها مشتق می‌شوند و هر یک ویژگی‌های خاص خود را دارند.
  • معامله‌گر یا Trader فردی است که در بازار ارز دیجیتال اقدام به ترید می‌کند.
  • سرمایه‌گذار یا Investor  فردی است که به نگهداری رمزارزها برای حفظ سرمایه یا کسب سود علاقمند است.
  • معامله یا Trade: خرید، فروش یا نقل و انتقال رمزارز
  • حجم یا Volume :به تعداد رمزارز ترید شده اتلاق می‌شود.
  • میانجی یا Broker: میانجی یا بروکر ارز دیجیتال یک فرد یا شرکت واسطه میان تریدرها و بازار است. یک بروکر با خدمات مختلف برای دسترسی به بازار و درخواست کارمزد درآمد خود را بدست می‌آورد. صرافی‌ها نمونه‌ای از بروکرها هستند.
  • مارجین (Margin ): .وامی که معامله‌گران برای انجام معامله از طریق بروکر دریافت می‌کند.
  • اندیکاتورهای تکنیکی: ابزار تحلیل و درک معاملات بازار بر اساس معادلات ریاضی
  • استخراج (Mining) فرآیند رمزارز به وسیله رایانه
  • کیف پول رمزارز(Crypto Wallet): یک نرم‌افزار یا دستگاه ذخیره سازی مخصوص برای نگهداری ارزهای دیجیتال
  • Trading Pair: دو رمزارز که در یک معامله با یکدیگر مقایسه می‌شوند، مثل BTC/USD
  • Market Cap:  ارزش کل رمزارزهای موجود در بازار که به آن ارزش بازار هم گفته می‌شود.
  • تحلیل تکنیکال(Technical Analysis): روشی برای تحلیل نمودارها و ابزارهای فنی به منظور پیش‌بینی تغییرات قیمت‌ها
  • تحلیل اساسی (Fundamaental Analysis): روشی برای تحلیل عوامل اقتصادی و اخبار مرتبط با رمزارزها به منظور پیش‌بینی تغییرات قیمت‌ها
  • Dip: کاهش ناگهانی در قیمت یک رمزارز که ممکن است فرصت خرید ایجاد کند
  • Bullish یا وضعیت صعودی: وضعیتی که با افزایش قیمت‌ها همراه است
  • نزولی یا Bearish : وضعیتی که با کاهش قیمت‌ها همراه است
  • پمپ و دامپ (Pump and Dump ): یک روش تقلب که در آن یک گروه افراد، قیمت یک رمزارز را به صورت مصنوعی افزایش داده، به اصطلاح آن را پمپ کرده، و بعد به فروش می‌رسانند (دامپ)
  • Token:  واحد کوچکتر یک رمزارز که ممکن است برای انجام تراکنش‌ها یا دسترسی به خدمات خاص استفاده شود
  • مقاومت (Resistance ) : قیمتی که رمزارز به آن می‌رسد و از ادامه صعودی خود باز می‌ماند
  • حمایت(Support ) : قیمتی که رمزارز به آن می‌رسد و از ادامه نزولی خود باز می‌ماند
  • کندل استیک: نمودار قیمتی که بازه قیمت را از بین دو زمان مورد نظر کاربر به شکل یک خط نشان می‌دهد. در کندل سبز، قیمت ابتدایی بازه زمانی، کمتر از قیمت انتهایی و در کندل قرمز، قیمت ابتدایی بیشتر از قیمت انتهایی است.

آمادگی فنی برای ترید ارز دیجیتال از طریق کیف پول یا صرافی

برای ترید ارز دیجیتال، کاربر باید به بسترهای ارائه دهنده خدمات ترید دسترسی داشته باشد. صرافی‌ها یکی از بسترهای ارائه خدمات ترید ارز دیجیتال هستند که با‌ تأمین امنیت معامله، حفظ هویت فرد، فراهم کردن بستر دیجیتال معامله و دریافت کارمزد امرار معاش می‌کنند. صرافی‌ها ارتباطات گسترده و گردش مالی بالایی دارند که در جلب اعتماد مشتری مهم است. کاربرانی که به نگهدای ارز دیجیتال و سرمایه خود در صرافی علاقه ندارند، می‌توانند از کیف‌های پول دیجیتال استفاده کنند.

لازم به ذکر است که وجود تحریم‌ها، دسترسی کاربران دارای ملیت ایرانی (و نه فقط ساکن ایران) به صرافی‌های خارج از کشور و بعضی کیف‌پول‌های دیجیتال را با مشکلات زیادی روبه‌رو کرده است. بنابراین دسترس کاربران ایرانی به صرافی‌های خارجی، مشکلاتی دارد، اما در صورت استفاده از امکانات فراهم شده در داخل کشور یا برطرف کردن مشکلات، کاربر باید در صرافی مورد نظر یک حساب کاربری ایجاد کند. بعد کیف پول خود را با یک استیبل کوین که ارزشی برابر یک دلار آمریکاست، شارژ کند. این استیبل کویل برای تهیه ارز مورد نظر کاربر، استفاده خواهد شد.

سخن نهایی

در این مقاله با معرفی مفاهیم پایه ارز دیجیتال، انواع ترید، بسترهای لازم معامله و اصطلاحات رایج ترید ارز دیجیتال، سعی در ارائه اطلاعات لازم برای شروع فعالیت در ترید ارز دیجیتال داشتیم. دانستن این نکات در آغاز سفر شما به دنیای ارز دیجیتال، بسیار مفید خواهد بود. لازم به ذکر است که استفاده از منابع معتبر و بهره‌گیری از آموزش‌های با کیفیت ترید و دوره آموزش ایچیموکو پیشرفته ، مسیر شما را ایمن خواهد کرد.

 

نوشتن دیدگاه