سرمایهگذاری بر روی سکه طلا، یکی از محبوبترین روشهای حفظ ارزش دارایی در میان ما ایرانیان است. این سرمایهگذاری کمترین ریسک را داشته و به قول معروف "پولتان زیر سرتان است" و در صورت نیاز میتوانید به سرعت سکه خود را تبدیل به ریال کرده یا آن را هدیه کنید.
درست است که سرمایهگذاری در زمینه سکه طلا کمترین ریسک را دارد، اما اگر دانش کافی در این زمینه نداشته باشید، ممکن است ضرر کرده یا کل دارایی خود را از دست بدهید. ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید؛ در این مقاله قصد داریم تا بهترین مراجع خرید سکه دولتی و سکه بانکی را به شما عزیزان معرفی کنیم.
از کجا سکه بخریم
خرید سکه از طلافروشی بدون مجوز فروش سکه، ممنوع است؛ زیرا طلافروش سکه را از فروشندهای ناشناس بدون دریافت مدرک خریداری کرده و به خریدار بعدی عرضه میکند. در این میان وزنکشی و عیارسنجی صورت نمیگیرد و در صورت بروز هر گونه مشکل نیز هیچ فرد پاسخگویی وجود ندارد. بهترین مراکز برای خرید سکه دولتی و غیر دولتی، مرکزی است که مجوز فروش سکه را از سوی اتحادیه طلافروشان داشته باشد؛ مانند بانکهای طرف قرارداد بانک مرکزی و بورس سکه. سوالات رایج در این زمینه شامل موارد زیر است:
- سکه غیر دولتی قابل اعتماد است؟ بله، سکه غیردولتی و سکه دولتی دو اصطلاح هستند که با ماهیت سکه ارتباطی نداشته و تنها به قیمت سکه اشاره دارند.
- سکه دولتی چیست؟ هر فرد بالای 18 سال، سهمیه سالانه خرید سکه به نرخ دولتی را دارد، که این سهمیه را میتواند از مراکز تعیین شده توسط دولت خریداری کند. داشتن کارت ملی برای دریافت این سهمیه الزامی است.
- امکان کلاهبرداری در خرید و فروش سکه وجود دارد؟ بله؛ اگر اطلاعات کافی نداشته باشید یا از مراکز دارای مجوز اتحادیه طلافروشان سکه خود را خریداری نکرده باشید، امکان کلاهبرداری وجود دارد.
سکه دولتی از کجا بخریم
فروش سکههای دولتی در انحصار صرافیها و کارگزاران بورس است و سهمیه هر فرد سالانه پنج ربع سکه بوده که میتواند به صورت اینترنتی مراحل اولیه خرید را انجام دهد. برای خرید سکه دولتی باید کد بورسی داشته باشید و برای داشتن کد بورسی باید در سامانه سجام ثبت نام کرده و کد رهگیری 10 رقمی خود را دریافت کنید.
پس از ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد رهگیری وارد سایت EBGO.ir شده و در قسمت اخذ کد آنلاین در بورس کالا، کد بورسی خود را دریافت کرده و در مراحل بعد تمامی اطلاعات خواسته شده را وارد کنید. شما به یک حساب وکالتی و فایل اسکن مدارک برای بارگزاری نیاز دارید.
- نکته: در معاملات بورس کالا شما به یک حساب وکالتی نیاز دارید. شما میتوانید فرم بانک مورد نظر را دانلود کرده و در بانکی که تمایل دارید حساب وکالتی باز کنید و پس از پایان این ثبت نام، اطلاعات بانکی خود را در سامانه وارد کنید.
شما میتوانید سکههای دولتی خود را از شعب بانکی نیز خریداری کنید. شعب بانکی طرف قرارداد برای خرید سکه به شرح زیر است:
- بانک ملی شعبه مرکزی تهران (کد060)
- بانک ملی شعبه کرج (کد 2621)
- بانک ملی شعبه اصفهان (کد 3001)
- بانک ملی شعبه شیراز (کد 7201)
- بانک ملی شعبه مشهد (کد8501)
- بانک ملی شعبه تبریز (کد4501)
- بانک ملی شعبه کرمانشاه (کد 5701)
- بانک ملی شعبه اهواز (کد6501)
- بانک ملی شعبه ساری (کد9601)
سکه بانکی از کجا بخریم
بانکها مراجع مطمئنی برای فروش سکه هستند، اما اصطلاح سکه بانکی به معنی خرید سکه از بانک نیست، بلکه منظور همان سکههایی هستند که توسط بانک مرکزی عیارسنجی، وزنکشی و بستهبندی میشوند. سکه بانکی را نیز باید از بورس سکه یا بانکهای مجاز به فروش سکه خریداری کنید. خرید سکه غیربانکی به هیچ عنوان توصیه نمیشود زیرا:
- امکان قاچاقی بودن سکه وجود دارد.
- امکان تقلبی بودن سکه وجود دارد.
- امکان صحیح نبودن وزن وجود دارد.
- امکان به کار رفتن فلز دیگری به همراه طلا در سکه غیر بانکی وجود دارد.
- فروش سکه غیربانکی سختتر است، زیرا اعتماد به این سکهها مشکل است.
سخن پایانی
قصد دارید بر روی سکه سرمایهگذاری کنید تا ارزش پولتان را در بلندمدت حفظ کنید؟ این یک انتخاب هوشمندانه است زیرا نرخ طلا در ایران با قیمت روز دلار و نرخ طلا جهانی تعیین شده و امکان ضرر کردن بسیار ناچیز است. سکه طلا کم ریسک بوده و اجرت هم ندارد، پس انتخاب خوبی برای سرمایهگذاری در بلندمدت است. اما هنگام خرید سکه به نکات زیر توجه کنید.
به سال ضرب سکه دقت کنید؛ سکه سال 1386 طرح جدید و سکه 1385 طرح قدیم است، و این دو تفاوت زیادی در قیمت دارند. یکی از رایجترین کلاهبرداریهای سکه، فروش طرح قدیم به نرخ طرح جدید است.
به بستهبندی سکه و ظاهر سکه دقت کنید؛ رنگ سکه باید یکدست طلایی باشد و کنگرههای منظمی داشته باشد. لکههای سبز، زرد یا سفید بر روی سکه نشانه قدمت نیست، بلکه نشانه اصیل نبودن آن است.
بهترین سکه برای سرمایهگذاری، سکه طرح جدید است. سکههای طرح قدیم برای سرمایهگذاری توصیه نمیشوند؛ زیرا در هنگام فروش با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم خواهید کرد.