جلسه تشخیص مصلحت نظام با موضوع بررسی لایحه بودجه 1403 به ریاست حجتالاسلام و المسلمین صادق آملی لاریجانی، با خبرهای خوش به پایان رسید. در این جلسه، به تکلیف دولت نسبت به همسانسازی حقوق بازنشستگان و حفظ قدرت خرید آنها رأی موافق داده شد. در کل، دولت مصمم است که در طول 3 سال، مستمری بازنشستگان را به میزانی افزایش دهد که به 90 درصد حقوق شاغلین برسد. به همین دلیل، 130 همت از بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی، به منظور متناسبسازی حقوق افراد بازنشسته در سال 1403 پرداخت خواهد شد.
آخرین وضعیت و خبر از همسانسازی و افزایش حقوق بازنشستگان
عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه، در همین ابتدای سال 1403، با خبر تصویب متناسبسازی حقوق افراد بازنشسته، مردم را سورپرایز کرد. طبق این مصوبه، قرار است که در طول سه سال، دستمزد مستمری بگیران افزایش یابد. البته در سال اول اجرای این برنامه 40 درصد، در سال دوم 30 درصد و در سال سوم اجرا نیز 30 درصد به دستمزد این افراد اضافه خواهد شد؛ بنابراین انتظار میرود که با اجرای این مصوبه، حقوق مستمری بگیران همرده افراد شاغل افزایش پیدا کند.
خوشبختانه برنامه هفتم توسعه در جلسه تشخیص مصلحت نظام، رأی موافق گرفت. البته سابقه کاری فرد در یک سازمان یا شرکت، به عنوان عاملی مهم برای محاسبه حقوق بازنشستگان در نظر گرفته میشود.
متناسبسازی حقوق از چه زمانی اجرا میشود؟
در صورتی که دولت تا پایان سال 1402 نسبت به همسانسازی دستمزد مستمری بگیران اقدام نکند، این طرح بدون نیاز به آیین نامه از ابتدای فروردین 1403، به عنوان یک قانون مصوب، لازمالاجرا است. تعدادی از نمایندگان مجلس یازدهم، تلاش زیادی را در زمینه احیای حقوق کارگران و مستمری بگیران تامین اجتماعی و کشوری کردهاند؛ با این وجود، موفقیت کمی را به دست آوردهاند.
بسیاری از نمایندگان فعال در کمیسیون اجتماعی مجلس، نگاهی حمایتگرانه به موضوعات مختلفی مانند افزایش مستمری و همسانسازی آن و همچنین، افزایش دستمزد کارگران دارند. حسن لطفی، نماینده مردم رزن، ضمن اشاره به تلاشهای انجام شده در کمیسیون اجتماعی مجلس یازدهم بیان داشت: در سال گذشته تلاش کردیم که در چهارچوب قانون بودجه و بحث همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری، مستمری افراد بازنشسته را به اندازه 90 درصد شاغلین برسانیم.
آیا هزینه همسانسازی حقوق مستمری بگیران از جیب مردم پرداخت میشود؟
اگر طبق اسناد قانونی، مستمری بازنشستگان طبق نرخ تورم و سبد هزینههای زندگی افزایش مییافت، دیگر نیازی به متناسب سازی آن نبود.
امروزه تورم جاری، بالغ بر 45 درصد است؛ در حالی که دولت باز هم در لایحه اصلاحی بودجه 1403، کف افزایش دستمزد را 18 درصد در نظر گرفته است. همچنین، دولت قصد دارد که کسری بودجه برای این منظور را از جیب مردم از جمله بازنشستگان تامین کند.
پیشنهاد افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده، با مخالفان زیادی روبرو شد؛ حتی برخی از نمایندگان مجلس نیز به آن انتقاد کردهاند. برای مثال، آقای نادر مرادی، فعال صنفی کارگران شاغل و بازنشسته معتقد است که دولت با افزایش مالیات بر ارزش افزوده به منظور همسانسازی، دست در جیب مردم به ویژه مستمری بگیران کرده است. او این سوال را مطرح میکند که چرا مردم باید هزینههای ناترازی صندوقهای بازنشستگی را بپردازند، در حالی که مقصر اصلی این مشکل دولت است؟ چرا یک کارگر که سی سال به یک صندوق پول پرداخت کرده است، نباید در زمان بازنشستگی، از مستمری یکسان با خط فقر برخوردار باشد؟ در نهایت، دولت به او بگوید که یک درصد مالیات بیشتر بپرداز تا شاید برایت متناسبسازی را اجرا کنم!
یکی دیگر از نمایندگان مخالف با کلیات لایحه بودجه 1403، آقای محمدحسین فرهنگی نماینده مردم تبریز است. وی مهمترین اشکال این لایحه را عدم در نظر گرفتن منابع خوب برای همسانسازی دستمزد مستمری بگیران میداند.
افزایش مالیات بر ارزش افزوده به این معنا است که دولت، مالیات بر ارزش افزوده را از خود بازنشستهها میگیرد و بعدا به خود آنها باز میگرداند.
حقوق بازنشستگان در سال 1403 چقدر خواهد شد؟
آقای علی نظری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشته است، که دولت 450 هزار میلیارد تومان به صندوق تامین اجتماعی بدهی دارد و مطالبات مستمری بگیران باید از این محل جبران شود. این در حالی است که برای رفع این موضوع، بودجهای اختصاص داده نشده است. باید برای همسانسازی حقوق بازنشستگان روی منابع صندوقها حساب کرد، نه اینکه با عنوان مالیات بر ارزش افزوده، از جیب مردم برداشته و دوباره به خودشان پس دهیم. نظری با افزایش 18 درصدی دستمزد بازنشستگان، به دلیل عدم تناسب آن با تورم، مخالف است. او همچنین مخالف افزایش 49 درصدی درآمدهای مالیاتی است.